Durant el darrer curs escolar, un grup de joves saltencs participants del LINK -mòdul formatiu que s’emmarca en el programa Porta d’Accés, gestionat per la Fundació SER.GI, i que té com a finalitat millorar l’índex d’èxit escolar dels joves durant l’etapa postobligatòria- ha estat treballant en el documental-videoclip participatiu JOVES I FUTUR.
Aquesta acció s’emmarca en el projecte europeu Lablearning, del qual l’Ajuntament de Salt n’és soci, i ha estat realitzat amb el suport de l’Escola Universitària ERAM. El Lablearning té com a amb objectiu oferir models concrets d’utilització de les noves tecnologies (TIC) amb els joves per evitar la deserció, l’abandonament escolar prematur i els pobres resultats d’aprenentatge. A Salt es concreta amb la creació de tres laboratoris audiovisuals en contextos d’educació formal (Aula Oberta de l’INS Vallvera) i no formal (LINK i Espai jove La Fàbrica).
Després d’un llarg procés de reflexió i debat col·lectiu, els joves del LINK van decidir centrar la seva creació audiovisual entorn ladelinqüència juvenil. És possible evitar-la des de l’amor, l’educació i la música? Hi té alguna influència el context de crisi econòmica? Tot el procés (concreció del tema i el format audiovisual, documentació, projecte audiovisual, guió de les entrevistes, rodatge, lletra de les cançons, edició, etc.) ha estat realitzat pel grup de joves participants; trobant-se així en un estat de constant investigació; realitzant un aprenentatge vivencial; partint dels propis interessos, motivacions i capacitats; i expressant el seu punt de vista davant la comunitat.