Actualitat / Notícies

Tot[es]hi cabem! #pertothomiatotarreu

La crisi de persones refugiades ha posat de manifest una preocupant crisi dels valors de la fraternitat, la igualtat, la democràcia, la solidaritat i de la defensa dels Drets Humans amb la que Europa sempre havia sabut identificar-se. Des de la Coordinadora d’ONG Solidàries, de la qual la Fundació SER.GI en forma part, es veu amb preocupació com creix la intolerància, la islamofòbia, i la indiferència, i com en comptes de fer el que seria lògic -acollir les persones que fugen de la guerra, la fam o la intolerància-, el discurs de la por s’estén ràpidament per tot el territori.

Per aquest motiu la Coordinadora d’ONG de les comarques gironines i l’Alt Maresme ha seguit amb preocupació aquest creixement de la intolerància i les actituds xenòfobes i hem volgut dedicar la Setmana dels Drets Humans d’enguany, a presentar una altra cara de les migracions.

La campanya vol acostar a la ciutadania la situació dels milions de persones que han hagut de migrar forçosament a causa de la pobresa, el deteriorament mediambiental, les persecucions o la guerra i vol generar empatia amb aquests nous veïns i veïnes. I volem donar a conèixer aquesta realitat amb un missatge positiu. La campanya duu el lema “Totes i Tots hi cabem. Prova-ho” i se centra en animar a fer pinya, a acollir a les persones vinguin d’on vinguin i en la riquesa que comporten les migracions. Les entitats de la Coordinadora volem girar la truita i presentar la persona migrada des del punt de vista positiu, fugint del paternalisme, la victimització o les pors que transmeten darrerament alguns mitjans de comunicació i governants. Creiem fermament que si aconseguim canviar la percepció de la persona migrada, esdevindrem una veritable Girona Acollidora.

 

LA PROPOSTA
Dins de la Setmana dels Drets Humans que des de fa anys organitza la Coordinadora d’ONG Solidàries, les entitats de la ciutat demanem la participació de la ciutadania en una acció que busca la repercussió a les xarxes socials. La campanya estarà vigent del 9 al 18 de desembre.

 

COM PARTICIPAR

  1. S’ha de localitzar algun dels 20 lavabos inclosos a la campanya i repartits en 12 espais de la ciutat.
  2. Fer-se una foto de grup enmig dels personatges que trobarà enganxats en els miralls. Demostrar que “Tot[e]s i cabem”
  3. Pujar les fotografies a les xarxes socials (facebook, twitter i instagram) amb el hashtag: #pertothomiatotarreu

El hashtag fa referència al lema que, des de fa més de 20 anys, utilitza la Coordinadora d’ONG Solidàries en els actes de commemoració del Dia dels Drets humans (10 de desembre) i per reclamar el compliment de la carta.
ELS EQUIPAMENTS

  • Biblioteca Carles Rahola
  • Casa de Cultura
  • Centre Cultural La Mercè
  • GEIEG Sant Narcís i Sant Ponç
  • Piscines de Can Gibert i de Palau
  • Centres Cívics Ter, Sant Narcís
  • Escola Oficial d’Idiomes
  • Espai La Marfà
  • Cafeteria Un Sol Món

Aquesta campanya ha estat impulsada per la Comissió pels Drets Humans de la Coordinadora, que està integrada per aquestes entitats: Justícia i Pau Girona, Càritas Diocesana de Girona, Associació Xangara, CIMADES, Fundació Ser.gi i Fundació Utopia-BsF i s’ha fet amb la formació prèvia d’Enmedio (Taller d’Acció Fotogràfica).

 

ANTECEDENTS
El 10 de desembre es compleixen 68 anys de la proclamació de la Declaració Universal dels Drets Humans i encara continuen essent «assignatura pendent, consciència a assumir, programa a realitzar, educació a propagar…», segons diu Pere Casaldàliga. És un bon moment per fer balanç del que s’ha avançat i de denunciar el que s’ha incomplert. Des dels seus inicis la Coordinadora d’ONG Solidàries i les seves entitats han reivindicat «Drets Humans, tots, per a tothom i a tot arreu». Una reivinidicació que articula bona part de la feina que es fa des de les entitats, durant tot l’any, amb l’objectiu de contribuir a l’acompliment de tots i cadascun dels Drets Humans recollits a la Declaració Universal. La reivindicació de la Pau i el rebuig a qualsevol guerra, la reivindicació del dret a la lliure circulació de les persones, de la igualtat de Drets per a tothom, de la igualtat de gènere, i dels drets bàsics d’accés a l’educació, habitatge digne i la salut per a tothom formen part del nostre bagatge. Us animem a participar en les activitats programades per les entitats solidàries.

AGENDA DE LA SETMANA DELS DRETS HUMANS

Dilluns 12 desembre
L’acte central de la campanya tindrà lloc a la Casa de Cultura de Girona amb una taula rodona sobre la crisi de valors de la ciutadania arran de la crisi de refugiats. La taula duu com a títol: “QUI HA DE CANVIAR? DAVANT D’AQUESTA CRISI D’HUMANITAT” Hi participaran: DAVID QUEROL, cooperant de MSF a Somàlia i als camps de refugiats a Grècia i membre de Reacciona i RUBEN WAGENSBERG, voluntari als camps de refugiats i membre de l’equip coordinador de la campanya “Casa Nostra, Casa Vostra”, que es presentarà a Girona. FLORA RIDAURA, membre de la plataforma #GironaAcull moderarà l’acte. Organitza: Justícia i Pau Girona, amb la col·laboració de la Coordinadora d’ONG Solidàries i la Plataforma #GironaAcull.

Dimarts 13 desembre
Cinefòrum amb la projecció d'”Esto lo cambia todo”, en el marc del Cicle de Cinema i Solidaritat. A les 20.30h al Cinema Truffaut de Girona. Presentarà l’Associació de Naturalistes de Girona. El documental exposa les fatals conseqüències del canvi climàtic al nostre planeta a través de 4 exemples. Organitza: Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat de Girona.

Dilluns 12 de desembre
Conferència: Perseguits després de la mort. La monstruositat jurídica de la repressió franquista per commemorar el Dia dels Drets Humans. Organitza: Arxiu Històric de Girona i l’Arxiu Municipal de Girona. A les 19h a l’Arxiu Històric de Girona.

Dimarts 13 de desembre
Conferència: Judici al TTIP que clourà al Centre Cívic del Pla de Palau el cicle de conferències sobre temes de l’Agenda Llatinoamericana. En aquest cas Llorenç Carreras abordarà el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions, posteriorment Jordi Planas presentarà l’Agenda Llatinoamericana 2017. L’acte comença a les 6 de la tarda i és gratuït amb inscripció prèvia al 972 426 390. Organitza: Comissió de l’Agenda Llatinoamericana i Col·lectiu de Dones en l’Església.

Dijous 15 de desembre
Presentació de l’Agenda Llatinoamericana a 2/4 de 8 del vespre a la Sala Miquel Martí i Pol de la Fundació Valvi. Es presentarà l’Agenda Llatinoamericana 2017 amb un recital poètic i lectura de textos de la mateixa agenda. L’acte estarà presentat per l’activista colombiana pels drets humans Stella Mondragón i comptarà amb la participació dels poetes Cau de llum (Raquel Blanca, Ramon Palma, Joana Ramos i Pep Panosa), Rosa Cullell, Edu Sívori, Martona de Girona, Jorge Garralda, Roser Sánchez, Filomena Ribalta i Consol Vidal; i els músics Maria José Herrera (veu), Gonzalo Cuentas (cajón) i Mauricio Campos (guitarra). Organitza: Comissió de l’Agenda Llatinoamericana i Fundació Valvi.

Divendres 16 de desembre
Presentació de l’Agenda Llatinoamericana a 2/4 de 8 del vespre a Can Delfí d’Arbúcies es presentarà l’Agenda Llatinoamericana 2017, “Nova visió de l’ecologia?” i la xerrada “Unes pràctiques de diversitat funcional a Cusco (Perú)” a càrrec de la historiadora i educadora Núria Batlle. Organitza la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana i l’Ajuntament d’Arbúcies. Col·laboren la Coordinadora d’ONG Solidàries, el Fons Català i la Diputació de Girona.

Dissabte 17 de desembre
Xerrada: Els rescats al mar Egeu a les 7 de la tarda a cal Drac de Banyoles, la Plataforma de suport a les persones refugiades de Banyoles organitza la xerrada de la periodista Arantza Díez, autora del llibre “Lesbos, a cor obert”, sobre els rescats de l’organització Open Arms al mar Egeu.

 

SUPORTS

La campanya compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i l’Ajuntament de Girona i la col·laboració del GEIEG, Biblioteca Carles Rahola, Casa de Cultura de la Diputació de Girona, Escola Oficial d’Idiomes a Girona i la cafeteria Un Sol Món.

Notícies relacionades

Fundació SERGI contra el patriarcat i les violències masclistes
Fundació

Què fa SERGI per a l’abordatge de les violències masclistes?

A SERGI, més enllà de l’acompanyament a persones i col·lectius que es troben en situació d’exclusió  i fomentar la transformació social, treballem de manera transversal i amb perspectiva de gènere per sensibilitzar, prevenir i promoure una…

Certificació de Qualitat de la Fundació SERGI
Fundació

SERGI obté la certificació de Qualitat

La Fundació SERGI ha obtingut recentment la certificació ISO 9001, un reconeixement internacional que avala la seva excel·lència en la gestió de la qualitat. Aquesta certificació confirma que, després d’uns mesos de treball, hem implementat…