Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, a Lloret de Mar hem realitzat un vídeo reivindicant els talents femenins. Una iniciativa impulsada des del Pla de Ciutadania (PLAC), gestionat per la Fundació SERGI, i situat als Serveis Especialitzats d’Atenció Social de Benestar i Família del municipi.
La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Lloret de Mar va proposar realitzar un acte per visibilitzar el talent en femení i, tenint en compte que des del PLAC dinamitzem diferents grups de dones de diverses comunitats, ens vam sumar a l’acte treballant per la visibilització de tots els talents que desenvolupem les dones en la seva pràctica diària, reivindicant que el sistema patriarcal no sempre ens permet desenvolupar tots els nostres talents.
El vídeo que es va projectar dins l’acte del 8M és el resultat d’un procés participatiu amb 40 dones del municipi que formen part d’associacions com l’Aurora, Yaharinkaho, l’Associació cultural de la Índia, la ONG Mujeres Investigadoras Aliadas, el grup de dones de cures Sinergia, el grup de dones Ubuntu gestionat per Càritas, el col·lectiu de dones marroquines, les professionals de Marga Defensa Personal i l’Associació de Puntaires de Lloret de Mar.
Amb totes elles es va fer una trobada inicial proposant treballar el vídeo amb el hashtag #totessomtalentoses i sota el títol Lloretenques i Talentoses. La trobada va servir per reflexionar sobre què és el talent, si aquest té o no té gènere, quins talents tenim cadascuna, per què els talents acceptats socialment tenen a veure amb el treball productiu i amb quins obstacles ens trobem per desenvolupar-los.
A partir de la reflexió i el debat, van sorgir diferents propostes d’esqueixos per reivindicar l’existència de tots els talents, fent una crítica a la pressió social cap a les dones que fa que actualment hi hagi talents estereotipats, talents que no es puguin desenvolupar, talents perseguits històricament, talents invisibles, talents que es desenvolupen tot i els obstacles que hi ha al camí i, d’aquesta manera, visibilitzar-los per trencar amb les pautes preestablertes socialment.
A partir d’aquí i amb la col·laboració de Nova Ràdio Lloret, es va dedicar un dia sencer al rodatge de les escenes acordades i, finalment, es va projectar al teatre de Lloret de Mar.
Més enllà del resultat del vídeo, l’èxit ha estat la participació, la reflexió i la suma de totes a la mateixa lluita feminista. Perquè si la lluita és de totes, hi hem de poder ser totes. El talent no té gènere, raça, edat o condició social. Totes som talentoses.