Aquest mes de novembre l’acció del MRP de Girona es centrarà en el debat a l’entorn de la qüestió
L’Educació és política?, a partir de la presentació del llibre de Jaume Carbonell escrit arrel de les acusacions d’adoctrinament de l’escola catalana. (mireu la recensió que trobareu al final d’aquest correu).
La novetat aquesta vegada que ho farem de forma desdoblada en dues poblacions diferents per mirar d’arribar a més educadors/es i centres educatius:
El dimarts 13 de novembre a Girona a l’Escola de Domeny a les 6 de la tarda ( mireu el cartell ).
El dijous 15 de novembre a Palafrugell, al Centre Municipal d’Educació, també a les 6 de la tarda.
Com sempre ho farem en un estil de conversa, per fomentar la participació de tots els assistents. En el cas de Palafrugell la conversa la iniciarà la Marta Silvestre, mestra i pedagoga. I a Girona amb l’Anna López, professora de secundària i psicopedagoga..
http://mrpdegirona.blogspot.com/2018/10/acte-dinici-del-curs-2018-2019.html
A més aquest mes de novembre, hi haurà dues Juntes del Moviment obertes:
– Dimarts 27 de novembre a les 6 de la tarda al CRP de Girona. Junta Oberta del MRP de Girona per plantejar línies i estratègies de futur del nostre moviment.
– Divendres 16 i dissabte 17 de novembre a Vic, Junta Oberta de la Federació de MRPs de Catalunya. http://www.mrp.cat/inici/219/junta-fmrpc-2018-16-i-17-de-novembre
L’EDUCACIÓ ÉS POLÍTICA
Per Jaume Carbonell, Editorial Octaedro, juny 2018
Els que parlen de neutralitat són els que temen perdre el dret a usar la seva no neutralitat a favor seu.
P.Freire (1990)
Després de tot un curs marcat per l’acusació a l’escola catalana d’adoctrinar, apareix oportunament el llibre “L’educació és política” del pedagog i periodista Jaume Carbonell. Diria que es tracta d’un llibre “ necessari – i quasi imprescindible- si es vol comprendre una realitat cada cop més complexa” com ell afirma de comentar a les aules fets controvertits de l’actualitat. I més si està avalat per la trajectòria compromesa amb l’educació del que ha estat durant tants anys director de Cuadernos de Pedagogia i ara membre del consell editorial del Diari de l’Educació.
Jaume Carbonell, com a bon pedagog, ha dissenyat el llibre en dues parts, de pràcticament igual extensió: la primera de fonamentació teòrica i la segona de casos pràctics. En la primera part comenta, entre altres, què entén per política en majúscula, com l’educació democràtica no adoctrina i que invocar la neutralitat és una fal·làcia. La virtut d’aquesta primera part és que dóna una argumentació efectiva i aprofundida de moltes frases que hem pronunciat i destacat aquest curs, com la de que l’educació no ensenya què pensar sinó com pensar. I ho fa fent-nos adonar que es tracta de debats que ja venen de lluny i recolzats en abundants documents, notes i cites, molt útils per ser tractades en debats i comentaris, tant de pedagogs il·lustres, com de filòsofs i escriptors de renom.
La segona part aborda el tractament de quatre àmbits concrets: el medi ambient, la guerra, el referèndum de l’1 d’octubre i els atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost. Com es veu, els dos primers són genèrics, i en canvi els dos darrers són fets esdevinguts l’any 2017 d’una rellevància especial a Catalunya. És una bona tria ja que així mostra que l’abordatge de temes polítics a l’educació no només es dóna per la situació actual de la realitat a Catalunya. El capítol del referèndum es centra necessàriament més en aspectes educatius. Mentre que el capítol dels atemptats de Barcelona i Cambrils és especialment extens amb moltes consideracions, veus i perspectives donada la complexitat del tema i la importància d’un tractament adequat.
Coherent amb la seva proposta, l’autor repeteix en més d’una ocasió que no vol oferir receptes sinó elements pels que el lector, i el docent, puguin ajudar a construir un pensament crític en la tasca educativa. La seva lectura ens referma en la convicció d’exigir a l’escola que faci bé la seva tasca de formar ciutadans lliures, demòcrates i afavoridors del diàleg i la convivència. És una reivindicació de passar del “deixeu l’educació en pau” a “deixeu que l’educació faci Política”.
Albert Quintana i Oliver, MRP Girona