El passat dijous 12 de desembre va celebrar-se, al Palau Macaya de l’Obra Social “La Caixa” de Barcelona, la Jornada “L’encaix competencial entre joves i feina”, organitzada per la Plataforma d’Entitats per a la Inclusió dels Joves – PEI’Jove en el marc del Projecte Innovador Fe[in]a: intermediació laboral en clau de competències.
La Fundació Ser.Gi i el Centre Sociosanitari Mutuam vam portar l’experiència a la demarcació de Girona, a on va implementar-se un procés que ha finalitzat amb la incorporació de tres joves com a Auxiliars sanitaris d’aquest centre
L’acte, dirigit als diferents agents que intervenen en la millora de l’ocupabilitat del col·lectiu de joves, va comptar amb la presència de més de 160 persones d’entitats socials, administracions locals i comarcals, Servei d’Ocupació de Catalunya, Fundació “La Caixa”, i empreses d’arreu del territori català, congregats per a conèixer de primera mà una experiència, la del Projecte Fe[in]a, que ha suposat un avenç en la consolidació de la gestió per competències com a eina de treball en l’àmbit de la orientació sociolaboral, introduint i aplicant processos de preselecció i selecció de personal en clau competencial a les 22 empreses col·laboradores del projecte.
L’organització de la Jornada, desenvolupada en un ambient de distensió i complicitat, va voler donar un especial protagonisme al col·lectiu de joves, afavorint la seva participació directa durant la mateixa, així com a les empreses i entitats que, a través del seu testimoni directe, van tenir oportunitat de transmetre la seva experiència com a participants del projecte.
Conduït per Júlia Menéndez, estudiant de Producció Audiovisual, l’acte va arrencar amb els parlaments realitzats per la Sra. Marta Cañellas, responsable de l’àrea de Nous Jaciments d’Ocupació i Projectes Innovadors del Servei d’Ocupació de Catalunya, que va destacar la importància de donar recolzament a projectes que, com en el cas de FE[in]a, afavoreixen l’apropament del teixit empresarial als col·lectius més afectats per la crisi i l’atur, i la Sra. Mercedes Yubero, directora a Catalunya de la Fundación Adsis i membre del Plenari de PEI’Jove, que va transmetre la necessitat d’ implicar tots els agents socials que intervenen en la millora de les condicions de vida dels joves, de compartir objectius i metodologies comunes.
Tot seguit, en un bloc dinamitzat pel Sr. Xavier Orteu, director d’ Insercoop SCCL i membre del Plenari de PEI’Jove, els/les coordinadors/es i assessors/es del projecte, van detallar el treball portat a terme, durant tot l’any 2013, amb les diferents empreses col·laboradores i joves participants, i que ha tingut com a resultats principals la capacitació tècnica d’11 entitats d’arreu de Catalunya per a treballar processos de selecció de personal des de l’òptica competencial, el disseny de 22 perfils professionals associats a empreses de diferents sectors d’activitat, la participació de 169 joves en processos de selecció i, a data d’avui, la inserció directa de 24 d’aquests joves a les empreses participants del projecte.
Després d’un petit refrigeri, servit a les persones assistents per un grup de joves cambrers/es del Casal dels Infants per l’acció social als barris, va iniciar-se el tercer bloc, dinamitzat pel Sr. Lluís Mas, director tècnic del propi Casal dels Infants i secretari de PEI’Jove, que va encarregar-se de presentar els participants de tres de les experiències desenvolupades en el marc del projecte: en primer lloc, va prendre la paraula la Sra. Mireia Bosch, directora del Centre Sociosanitari Mutuam que, juntament amb la Fundació Ser.Gi, van portar l’experiència a la província de Girona, a on va implementar-se un procés que ha finalitzat amb la incorporació de tres joves com a Auxiliars sanitaris d’aquest centre.
En segon lloc, la Sra. Patricia Cebado, directora del Centre de Formació Cebado, va relatar la vinculació d’aquesta històrica firma de perruqueria amb la Fundació El Llindar de Cornellà de Llobregat, animant a totes les empreses presents a establir vincles de col·laboració amb les entitats socials que treballen en benefici del col·lectiu de joves desfavorits. Al seu temps, dues de les joves que actualment formen part del programa formatiu – laboral de Cebado – El Llindar, van relatar la seva vivència durant el procés de selecció per competències.
Per últim, va exposar-se l’experiència portada a terme per FNAC en col·laboració amb la Fundació Èxit que, incorporant el treball per competències als seus processos de selecció, han pogut millorar l’encaix entre l’empresa i els seus empleats/es. La intervenció va comptar amb el testimoni de dues joves recentment incorporades a la plantilla d’ FNAC.
La Cloenda de l’acte va comptar amb les intervencions del Sr. Joan Aregio, director general del Servei d’ Ocupació de Catalunya, i la Sra. Begonya Gasch, directora de la Fundació El Llindar i presidenta de la Plataforma PEI’Jove.
El Sr. Aregio, en el seu discurs, va agrair el treball realitzat per les entitats del Tercer Sector, reafirmant el compromís de l’Administració per a continuar donant suport a iniciatives com les del projecte presentat.
Per la seva part, la Sra. Gasch, en la seva defensa de les entitats socials, va recordar la importància i transcendència de la tasca que es porta a terme des del Tercer Sector, reclamant la necessitat de finançament d’aquestes entitats per a poder donar continuïtat a iniciatives com la del projecte Fe[in]a en les quals tots els agents implicats, com es va poder comprovar durant aquesta jornada, hi surten guanyant.
PEI’Jove agrupa onze entitats que treballen per millorar la inserció laboral dels joves. El projecte Fe[in]a: intermediació laboral en clau de competències, està subvencionat pel SOC i el Fons Social Europeu, d’acord amb el Programa d’ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals, regulat per l’Ordre EMO/312/2012, i per l’ Obra Social “La Caixa”. Compta amb la col·laboració de 22 empreses que han experimentat la implementació de processos de selecció per competències amb una participació total de 169 joves. El projecte es troba actualment en fase de tancament i recollida de resultats.