El Pati de la Diputació va acollir ahir a la tarda la xerrada “El codesenvolupament: límits i virtuts en relació amb la ciutadania i el desenvolupament”, a càrrec de Rafael Grasa, professor de Relacions Internacionals de la UAB i president de l’Institut Català Internacional per a la Pau. L’acte estava emmarcat en el programa de ‘Girona Intercultural’ que organitza la Fundació SER.GI.
Grasa va afirmar que l’objectiu del codesenvolupament és agrupar la comunitat per tal que es realitzin projectes comuns amb una inversió comuna. De fet, el codesenvolupament és un “mecanisme integrador i de suport a les entitats”. Segons el conferenciant, “es tracta de crear projectes que fomentin les capacitats de la comunitat”. En quant al finançament de les ONG, Grasa va dir que aquestes entitats haurien de comptar amb un “20 o 30 per cent de recursos propis”. “La capacitat d’autofinançament és bàsica”, va concloure.
Moltes d’aquestes tesis es recullen al Llibre Verd del Codesenvolupament, coordinat per Rafael Grasa i editat per la Generalitat. És un treball que descriu el codesenvolupament com a l’instrument que pretén aprofitar el potencial dels fluxos migratoris amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament dels seus països d’origen.