El passat dissabte dia 24 de febrer va tenir lloc el 9è Repensem l’Escola dedicat a l’ECOFEMINISME i EDUCACIÓ, organitzat pel Moviment de Renovació Pedagògica de Girona amb el suport de la Fundació SERGI. La jornada va reunir una cinquantena de participants mestres i professors d’infantil, primària i secundària, educadores de l’àmbit social i també investigadors universitaris, a l’escola Marta Mata de Girona.
Davant la profunda crisi ecosocial que estem vivint, la renovació pedagògica es planteja com ha de canviar la concepció de l’educació i veu la necessitat d’introduir la perspectiva ecofeminista a l’escola i en tots els àmbits comunitaris. Per introduir aquesta perspectiva ecofemismita la jornada va comptar amb una excel·lent intervenció de la Yayo Herrero, antropòloga, enginyera, educadora social i una de les principals referents europees d’aquest moviment. Va oferir un decàleg de reptes educatius per en definitiva posar la trama de la vida al centre de l’educació, per educar “per i des de” la cura, teixir comunitat i treballar l’esperança activa.
La jornada va continuar amb una taula rodona de quatre professionals educadores per concretar aquesta perspectiva ecofeminista a la pràctica educativa i oferir algunes experiència realitzades amb aquesta orientació. I va finalitzar amb la participació a 4 tallers actius que van resultar de molt d’interès per experimentar i construir activitats educatives. Uns ho van fer des del tractament del conflicte, altres per la promoció el pensament crític, encara uns altres des del llenguatge no verbal del gest i la dança, i per últim presentant unes eines per avaluar com estan d’ecofeminisme les activitats que realitzem. En tota aquesta part vam rebre el suport d’EcofemiSTEAM , Eduglobal, Escola de Cultura de Pau i Sandra Sotelo ballarina i consultora de justícia de gènere i justícia climàtica d’Oxfam-Intermon.
La veritat és que es va generar una bona comunió entre tots els participants que van sortir molt satisfets pels aprenentatges compartits i per les perspectives educatives que es van obrir. Amb fils per continuar estirant i teixint.
La jornada va rebre la visita de la Regidora d’Educació Queralt Vila i l’Alcalde Lluc Salellas que van manifestar que la seva voluntat és que la perspectiva ecofeminista impregni totes les escoles de la ciutat de Girona.
Una crònica d’Albert Quintana, membre del MRP i de la Fundació SERGI