L’educació i l’àmbit de la salut
Dimarts 22 i dijous 24 d’abril de 2014
Sala d’Actes de la Fundació de la Universitat de Girona – Innovació i Formació
Plaça Jordi de Sant Jordi, 1 (Girona)
Programa
Dimarts 22 d’abril
9.30 h-10.00 h – Inauguració
Carles Serra, coordinador del Grau en Pedagogia
Victòria Rodríguez, representant del Col·legi de Pedagogs de Catalunya a Girona
Bru Pellissa, director de la Fundació Ser.Gi
10.00 h-11.30 h – La promoció de la salut avui
Carla Casals, Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG
12.00 h-13.30 h – Descobrint la pedagogia en la promoció de la salut
Pau Batlle, cap de l’àrea de Política i Promoció de la Salut del Dipsalut, organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona
15.30 h-17.00 h – L’aventura de la vida, una experiència d’educació per a la salut en l’àmbit formal
Isabel Matas, Isabel Matas responsable del Departament de Salut i Prevenció de la Fundació Catalana de l’Esplai
17.30 h-19.00 h – Ansietat i educació: l’escola hiperactiva
Henrik Hernández-Villaescusa Hirsch, pedagog membre del Grup de Treball de Salut, Terapèutica i Qualitat de Vida del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, expert en filosofia pràctica.
Dijous 24 d’abril
10.00 h-11.30 h – La pedagogia hospitalària
Eva Font García, pedagoga, membre del Grup de Treball de Salut, Terapèutica i Qualitat de Vida del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, experta en psicoanàlisi al Gabinet de Psicoteràpia, institucions, hospitals i centres.
12.00 h-13.30 h – Modulació pedagògica: reforçant relacions des de l’etapa hospitalària
Anna Esclusa Feliu, pedagoga, membre del Grup de Treball de Salut, Terapèutica i Qualitat de Vida del Col·legi de Pedagogs de Catalunya, experta en Modulació Pedagògica en la Unitat d’Estimulació Neurològica.
Experiència en l’àmbit de la salut comunitària: La Morralla, Blanes
Jordi Hernández i Patricia Reyes, Associació Batibull.
· Sessions simultànies. La sessió sobre la modulació pedagògica es farà a la Casa de Cultura, plaça Hospital 6, Girona
15.30 h-19.00 h – Passi de la pel·lícula Las mujeres de verdad tienen curvas,
de Patricia Cardoso (2002) i posterior cinefòrum a càrrec de Dèborah Aguilera, Centre Jove de Salut de Girona, Ajuntament de Girona.
· Aquesta sessió es farà a la Casa de Cultura, plaça Hospital 6, Girona
A qui van adreçades
Les Converses Pedagògiques van adreçades als estudiants del Grau en Pedagogia, a la resta d’estudiants de la Facultat d’Educació i Psicologia i del conjunt de la UdG, als professionals del món de l’educació i, en general, a totes les persones que tenen interès per l’educació i els reptes que se li plantegen.
L’accés a tots els actes de les Converses Pedagògiques és lliure. La participació dels estudiants de la Facultat d’Educació i Psicologia a les Converses Pedagògiques equivaldrà a 1 crèdit de reconeixement acadèmic. Per tal que es faci efectiu, caldrà comunicar prèviament la participació en les converses a l’adreça carles.tremols@udg.edu; es controlarà l’assistència dels estudiants que hagin sol·licitat aquest reconeixement.
Les jornades
La salut és un aspecte fonamental en la vida de totes les persones, i des de fa molt de temps ha centrat l’atenció d’un ventall força ampli de professionals, també dels professionals de l’educació. D’aquí que sigui habitual sentir a parlar d’educació per a la salut, de promoció de la salut i de la participació de pedagogs i d’altres professionals de l’educació en programes, projectes o serveis que es desenvolupen entorn de la salut o en l’àmbit sanitari.
En aquestes VII Converses Pedagògiques us proposem una aproximació als plantejaments que orienten l’acció educativa en aquest àmbit. Volem saber quins criteris orienten l’educació per a la salut avui, i volem conèixer experiències concretes en què el treball educatiu té per objecte, d’una manera o altra, la promoció de la salut de les persones.
Es tracta d’anar més enllà dels cursos i dels discursos tradicionals que tots hem sentit en un moment o altre, per passar a conèixer la diversitat d’àmbits i contextos en què els professionals de l’educació entren en contacte amb el món de la salut: des de la pedagogia hospitalària i el disseny i desenvolupament de programes de formació per a infants amb llargs períodes d’hospitalització, fins a la modulació pedagògica amb famílies de persones amb grans discapacitats; des de les propostes adreçades a infants i joves d’escoles i instituts, fins a les propostes de salut comunitària.
Com en altres ocasions, volem que aquestes Converses Pedagògiques serveixin com a porta d’entrada a un àmbit de la pràctica professional dels pedagogs que encara és poc conegut, però en el qual s’estan fent aportacions força interessants.