La Taula de Ciutadania i Immigració va participar el dissabte 10 de juliol en la manifestació convocada per Òmnium Cultural en rebuig a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. L’assistència es va decidir el passat 2 de juliol a Barcelona, durant la reunió extraordinària celebrada per la seva comissió permanent, per tal d’emetre un comunicat en nom de la Taula com a òrgan de participació i consulta de la Generalitat integrat per les entitats representatives dels catalans d’origen immigrat, dels agents econòmics i socials, de les entitats d’acció social i de les associacions municipalistes.
En el comunicat es declara el següent:
Comunicat de la comissió permanent de la Taula de Ciutadania i Immigració de la Generalitat en relació a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut d’Autonomia
La comissió permanent de la Taula de Ciutadania i Immigració, reunida en sessió extraordinària el 2 de juliol a Barcelona, com a òrgan de participació i consulta de la Generalitat integrat per les entitats representatives dels catalans d’origen immigrat, dels agents econòmics i socials, de les entitats d’acció social i de les associacions municipalistes; acorda el següent:
1. Expressar el rebuig a la sentència que el Tribunal Constitucional ha dictat sobre l’Estatut de Catalunya.
2. Fonamentar aquest rebuig, a l’espera de conèixer el contingut sencer de la sentència, en els següents motius:
Primer. Entenem que l’Estatut va ser avalat per la sobirania del poble de Catalunya. Aquest tribunal no pot decidir per sobre de la voluntat d’un poble expressada en referèndum, al Parlament de Catalunya i al Parlament espanyol.
Segon. Entenem que l’eliminació de l’ús preferent de la llengua catalana a les administracions i als mitjans de comunicació pot perjudicar les persones migrades, ja que els resta la possibilitat d’accedir i utilitzar el català com a llengua comuna i vehicular, com a mitjà per a la igualtat d’oportunitats i la promoció social i laboral, com a vehicle que identifica i reconeix a les persones com a ciutadans i ciutadanes de Catalunya.
Tercer. Entenem que les modificacions al precepte relatiu al finançament, eliminant el reconeixement del principi d’esforç fiscal, poden perjudicar greument el benestar i les condicions de vida i el creixement econòmic de Catalunya.
Quart. Entenem que el rebuig al reconeixement de Catalunya com a nació, així com la limitació del seu autogovern, afecta el conjunt de ciutadans i ciutadanes, també aquells pels quals Catalunya és el seu país d’elecció. Especialment, a l’espera del coneixement de la sentència sencera, volem expressar la preocupació per l’afectació sobre l’article 138 relatiu a immigració.
3. És per tots aquests motius que cridem a la participació a la manifestació unitària convocada pel proper 10 de juliol a Barcelona i convidem expressament a les entitats de persones immigrades i de suport a la immigració a participar-hi darrere la pancarta que identificarà a la Taula de Ciutadania i Immigració.