L’acte que es va celebrar ahir a la Casa de Cultura va reunir més d’un centenar de persones
Coincidint amb el fet d’haver arribat a les 20 edicions, la conferència inaugural de l’Escola d’Estiu va anar a càrrec del catedràtic de filosofia Josep M. Terricabras, que va fer una retrospectiva del que ha estat la interculturalitat en aquests darrers 20 anys.
Per Terricabras malgrat que Catalunya sempre ha estat un país d’acollida, “ara podem acollir i integrar ja que tenim la capacitat per fer-ho”, fet que no sempre ha estat així. El filòsof gironí va voler recordar el context inicial quan va aparèixer l’Escola d’Estiu en Interculturalitat, ja que era molt diferent a l’actual. Hi havia una total inexperiència i el risc de fer les coses malament, i iniciatives com l’Escola han permès reflexionar i formar-se en una temàtica gairebé inèdita fa vint anys. Però també creu que sovint s’ha intentat soterrar els conflictes, quan en realitat resoldre’ls és el que permet avançar en un projecte comú. Per Terricabras, una interculturalitat mal entesa no permetria bastir aquest projecte comú de país, sinó només un diàleg entre comunitats culturals diverses.
Finalment, referint-se al lema d’aquest any de les jornades “Per una ciutadania plena”, va dir que aquest ha de ser l’objectiu, doncs encara hi ha moltes persones que no tenen la condició de ciutadà, i per tant no tenen reconeguts els seus drets i deures.
Els seminaris de treball de la 20a edició
L’Escola d’Estiu inclou uns seminaris de treball, on professionals i persones implicades en entitats socials, tractaran sobre els aspectes de salut emocional i mental vinculats als processos migratoris; l’èxit escolar i la inclusió social; l’ocupació i l’economia familiar; i el marc normatiu relacionat amb el camp de l’estrangeria.