EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA

On habita la violència masclista

Exposició fotogràfica on el fotògraf Joan Aureli Martí, centra l’objectiu de la seva càmera en les diferents violències que pateixen les dones, des de la violència física a la violència estructural d’aquest sistema social patriarcalitzat. I posa el focus en el procés d’apoderament de les dones, per tal d’afrontar i superar aquestes violències, des d’una situació de desavantatge respecte al gènere masculí.

Cada fotografia va acompanyada d’un petit text reflexiu realitzat per 15 dones relacionades amb el món de la cultura, el periodisme i la literatura de les comarques gironines.

Paral·lelament, S’ha elaborat una petita guia de recursos com a complement a la visita per treballar amb grups, escoles, instituts o col·lectius.

Aquesta exposició és una iniciativa de La Fundació SERGI dins el projecte “Dones Supervivents”, que ve desenvolupant des de l’any 2016. L’objectiu és promoure accions en l’àmbit de l’habitatge social per tal que les dones que han patit violència masclista, i els seus fills/es, puguin refer la seva vida de manera autònoma i independent, en condicions de normalitat a través del suport en la reconstrucció social i personal. Paral·lelament, porta a terme accions de prevenció, sensibilització i denúncia de les violències contra les dones.

AMB TEXTOS DE:

  • Anna Puig Cantarero
  • Bàrbara Julbe i Sallés
  • Carme Vinyoles Casas
  • Imma Merino Serrat
  • Isabel Pascual i Sardó
  • Laura Fanals Gubau
  • M. Lluïsa Faxedas Brujats
  • Ma Dolors Reig Garganta
  • Maria Mercè Roca i Perich
  • Mariàngela Vilallonga i Vives
  • Mercè Saurina Clavaguera
  • Núria Astorch Flavià
  • Núria Esponellà i Puiggermanal
  • Núria Martí Constans
  • Rosa Gil i Vilà

 

Les imatges i textos reprodueixen aquells contextos rellevants de la vida de les dones on es produeix un maltractament en sentit ampli:  la inseguretat, el malson de tornar a casa sola de nit, la fugida de l’agressor;  la bretxa salarial entre gèneres, la cosificació de la imatge femenina, cures i tasques domèstiques, sostre de vidre…

Guia de recursos

Materials de suport i recursos complementaris per realitzar la visita de l'exposició i treballar la temàtica amb alumnat de primària i secundària en especial. Amb la col·laboració del Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat de la Coordinadora d'ONG Solidàries (CeDRe), Centre de Documentació de Serveis Socials - Girona (DIXIT) i el Serveis i oficines d'informació i atenció a les dones (SIAD) de Girona.

Vols portar l'exposició al teu municipi?

Si gestiones un espai expositiu i estàs interessat/da, posa't en contacte amb nosaltres, t'enviarem més informació i gestionarem si és possible la reserva de l'exposició en les dates sol·licitades.

CALENDARI
EXPOSICIÓ ITINERANT:

>> VIC – de l’11 de novembre i l’11 de desembre 2024 – CAP del Remei

MANCOMUNITAT LA PLANA – novembre-desembre 2025 

ANTERIORS

FIGUERES – Del 18 de març al 30 d’abril 2024 – Centre Cívic Joaquim Xirau

GIRONA
– Del 4 al 18 de desembre 2023 – Centre Cívic Pont Major

FIGUERES – Del 13 al 30 de novembre de 2023 – La Cate.

VILASSAR DE MAR – Del 2 de setembre al 15 d’octubre 2023 – Espai Cultural Can Bisa

GIRONA – De l’1 al 30 de juny 2023 – Ateneu d’Acció Cultural (ADAC)

LA BISBAL – De l’11 al 28 d’abril 2023
Edifici Ajuntament Vell (C/ Mesures, 17).

LLORET DE MAR – Del 27 de febrer al 15 de març de 2023. Biblioteca municipal

SALT – Del 10 de gener al 5 de febrer 2023. Coma Cros

GIRONA – Del 4 al 27 novembre 2022 – Claustre del Centre Cultural La Mercè

Entrevista al fotògraf Joan Aureli Martí

La revista bonart, revista d'art, cultura visual i patrimoni, que ha col·laborat en l'exposició, ha realitzat, en la seva edició digital, una entrevista a l'autor de les fotografies.

Amb la col·laboració de:

Ajuntament de Girona
PActo de Estado contra la violencia de genero
Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
Generalitat - Departament Drets Socials