Des d’aquest mes de gener del 2021 i fins al setembre, 88 persones nouvingudes a la ciutat de Girona han sol·licitat el Certificat d’Acollida que s’ofereix des de l’Ajuntament. Son persones d’entre 19 i 45 anys, principalment joves fins a 25 anys provinents de diverses nacionalitats com Geòrgia, o d’Amèrica Llatina com Hondures, Colòmbia, Xile, Perú, Guatemala i Brasil, i també de països de l’Àfrica com Marroc, Guinea Bissau, Guinea Conakry i Senegal.
Moltes d’elles arriben després d’un procés migratori complicat: adults que arriben sols, famílies que han de fugir per violència (guerres, màfies, bandes…), asilats amb autorització de residència (que sovint no els permet exercir tots els drets reconeguts), mares o pares amb famílies dividides per la llei d’estrangeria… Totes elles però, amb moltes ganes de tirar endavant, d’aconseguir la documentació i d’assolir un bon nivell de català que els ajudi a viure aquí a Girona. Els Certificats d’Acollida, que s’entreguen després de realitzar una formació de primera acollida, són útils per a sol·licitar l’arrelament i per a la renovació de papers, que els ha de permetre poder treballar i seguir vivint aquí.
Aquesta formació té una durada de 120 hores que es divideixen en 3 mòduls. Fins ara, aquestes sessions ofertes per l’Ajuntament de Girona, s’impartien des de diferents entitats i en dates escalonades, cosa que provocava molt sovint dificultats per a realitzar-les, excessius tràmits per accedir-hi i fins i tot, l’abandonament de la formació. Ara, gràcies al suport econòmic de la Unió Europea, es poden impartir seguidament i des d’una mateixa entitat, cosa que afavoreix la cohesió del grup, l’èxit de la formació, un millor acompanyament i la detecció de possibles situacions adverses. A Girona, des del gener del 2021, les impartim la Fundació SER.GI diàriament de 9.30 a 12.30 h des dels centres cívics de la ciutat i en petits grups. Durant les primeres sis setmanes ens socialitzem i realitzem dinàmiques bàsiques com presentar-se o omplir un senzill formulari a l’administració i també de coneixement de la llengua catalana (mòdul A). Tot seguit i durant una setmana, es realitzen les sessions de coneixement laborals (mòdul B) i finalment una altra setmana treballant i coneixent la societat catalana i el seu marc jurídic (Mòdul C).
Ja portem realitzats 4 grups i podem assegurar que la nova fórmula és molt exitosa. Els grups estan cohesionats i es crea una dinàmica afectiva molt positiva per aprendre, compartir i superar les dificultats en que es troben. De moment 2 nois del primer grup ja treballen amb contracte, altres, estan en projectes per a la inserció i molts continuen lluitant i sobrevisquent mentre no tenen el NIE. El vincle creat ajuda a millorar el seguiment i acompanyament, com comenta Cristina Vidal, l’educadora de Fundació SER.GI que imparteix els mòduls: “Després de la formació, mantenim el contacte amb grups de whatsap i les portes obertes sempre que ho necessiten”. Un compromís que va més enllà de l’aula i que permet vincular-les al territori i dotar-les d’eines perquè siguin autònomes, tot i que no se’ls hi posa gens fàcil, tal i com reflexiona Vidal: “A mi, personalment els alumnes m’han ensenyat a lluitar com a titans i a entendre que les lleis d’estrangeria no emparen les persones, ni les banderes, tant sols una economia predominant pels països que dominen aquest món.” Queda molta feina per fer, però seguim i seguirem treballant per oferir una millor acollida a les persones que arriben cercant una vida digne, i amb el compromís d’acompanyar-les i lluitar perquè tinguin els mateixos drets i oportunitats que tots nosaltres.