El passat 4 de juny vam participar a la IV Jornada d’Acció Social “El dret a l’habitatge: polítiques públiques i experiències per fer-lo possible”, que organitza ECAS de la ma del Campus de Cohesió i Compromís Social i la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. Prop d’unes 100 persones van assistir de manera telemàtica.
Alícia Garcia, tècnica d’habitatge a Caldes de Malavella i Vidreres va exposar l’experiència de SER.GI en la gestió de l’accés i el manteniment de l’habitatge a l’àmbit municipal. Des del servei “podem acompanyar i assessorar, però la manca de pressupost i de polítiques fa molt difícil la nostra tasca“, va destacar Alícia.
Durant la presentació de la jornada, Xavier Puig, president d’ECAS, ha reivindicat que “cal una política que posi límits als lloguers, que ampliï el parc d’habitatge públic, que fomenti l’habitatge cooperatiu i amb una política fiscal més justa”. Tot seguit hem pogut veure el model de la ciutat de Viena, tot un referent mundial en les polítiques d’habitatge social. Andreas Trisko, cap del departament de Desenvolupament i Planificació urbanística de Viena, ha explicat que el parc públic d’habitatge (21%) a la ciutat austríaca està destinat a tota la població, no només a persones amb rendes baixes o sense rendes fixes. Tot un contrast si ho comparem amb les polítiques a casa nostra, on l’habitatge públic a Catalunya està al voltant del 2%, com ha expressat Albert Sales, investigador de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona.
Finalment, Judith Cobacho, coordinadora tècnica de VINCLE ha exposat l’experiència de l’entitat en programes d’habitatge tot posant l’accent en la duresa dels desnonaments. En aquests casos la propietat està molt ben representada i la família, moltes vegades ho ha d’afrontar en solitari.