El passat 30 de gener es presentà en roda de premsa l‘estudi en profunditat realitzat per la Fundació SER.Gi per encàrrec de l’Ajuntament de Figueres sobre l’ocupació d’habitatge buit a la ciutat. L’estudi constata que darrere de l’ocupació, trobem una gran estigmatització social i un discurs molt dominant que no s’acosta a la realitat recollida. Les dades trenquen amb alguns tòpics en relació al perfil de les persones que ocupen, que normalment els mitjans de comunicació associen a activitats delinqüencials i potencialment perilloses.
L’ocupació investigada, és presenta com una opció de supervivència i necessitat, gens senzilla i molt precària i on la solidaritat veïnal, molts cops, cobreix elements claus de supervivència i seguretat humana. Ens trobem davant d’una gran dificultat per accedir a l’habitatge, sobretot per motius econòmics. Per altra banda es fa evident una gran paradoxa, persones sense llar i llars sense persones, aquí fem referència a la gran quantitat de pisos que hem quantificat buits i protegits amb portes blindades, tapiades, o vigilades per controladores d’accès.
L’ocupació d’un habitatge buit representa l’última opció i l’esgotament de totes les vies possibles per accedir a un habitatge
Algunes de les conclusions de l’estudi:
- Un 60% dels qui viuen en pisos ocupats són joves, d’entre 18 i 35 anys
- La gran majoria són famílies (70%), amb menors a càrrec (57%)
- Un 57% de les persones que viuen en pisos ocupats són dones i el 23% són famílies monoparentals
- Només un 27% estan sense papers
- La gran majoria viuen en pisos propietat d’entitats bancàries
L’estudi, a més de l’anàlisi en profunditat, realitza propostes de millora.