La Fundació Catalunya La Pedrera i la Fundació SER.GI fan el lliurament dels diplomes de les Beques escolars i universitàries a Salt
- Un total de 43 alumnes de Salt han estat becats durant el darrer curs escolar
- El projecte Beques escolars, iniciat l’any 2002, té com a objectiu oferir beques a estudiants en risc o situació d’exclusió social a través d’entitats socials de referència, per tal de prevenir el fracàs escolar.
- Des del 2016 es dona continuïtat a aquests alumnes en els seus estudis universitaris des del programa Beques universitàries.
- El projecte està liderat per la Fundació Catalunya La Pedrera, i a Salt el gestiona la Fundació SER.GI
El passat dimarts 18 de juny, la Fundació Catalunya La Pedrera i la Fundació SER.GI han organitzat l’acte de lliurament de diplomes del programa Beques escolars a l’Auditori Factoria Cultural Coma-Cross (17.30 h – c/ Sant Antoni, 1 de Salt).
L’acte ha comptat amb la participació dels joves becats; de Lluís Farrés, director de l’àrea de Coneixement i Recerca de la Fundació Catalunya La Pedrera i d’un representant de l’Àrea de l’educació de Salt.
Els programes Beques escolars i universitàries.
El programa Beques escolars va ser creat per Fundació Catalunya La Pedrera el 2002 amb l’objectiu de proporcionar unes condicions econòmiques i socials adients per al col·lectiu d’infants i joves en risc o situació d’exclusió social per ajudar-los a assolir la formació necessària. D’aquesta manera s’afavoreix a que accedeixin al món laboral en millors condicions i s’incrementi així la seva taxa d’ocupació.
Els beneficiaris de les Beques escolars, 36 aquest curs són proposats per les entitats col·laboradores del Programa, que des de la seva experiència i pràctica quotidiana poden seleccionar els perfils més adients per a participar-hi. La col·laboració amb Ser.gi es va iniciar l’any 2008, i des d’aleshores s’han atorgat 357 beques.
Així doncs, el programa pretén donar suport econòmic i acompanyament tutorial a un perfil d’alumne amb potencial d’èxit educatiu, però que per la precarietat econòmica i per altres possibles mancances en el sí del nucli familiar pot veure estroncat el seu itinerari educatiu/formatiu i, per tant, esdevenir un jove en risc d’exclusió social.
Es tracta de concedir beques a joves en situació de vulnerabilitat a través de beques estudis, per a fomentar la continuïtat de l’educació dins l’ensenyament reglat (obligatori) i minimitzar els costos directes i d’oportunitat per a la família.
El programa Beques universitàries aquest curs ha becat a 7 joves que ja havien format part anteriorment del programa de Beques escolars i als quals se’ls ha donat continuïtat en el programa, ja que han continuat un pas més en la seva formació. D’aquesta manera, el programa pretén donar suport a tots els estudiants durant tota la seva trajectòria acadèmica. Des del 2016, any en què va començar aquest programa, amb Ser.gi s’han atorgat 17 beques.
Els objectius d’aquests dos programes són facilitar escenaris que permetin viure experiències comunicatives i de cooperació positives, entre pares i professionals de l’educació, i alumnes, i fer-los partícips com a agents actius del seu desenvolupament educatiu. També, contribuir a incrementar l’èxit acadèmic dels joves i a promoure la identificació i l’acció precoç de casos de fracàs escolar. Els dos programes es caracteritzen per la flexibilitat que permet adaptar-se al màxim al perfil i a les necessitats dels usuaris i també a la dinàmica de funcionament de les entitats col·laboradores. Un altre dels aspectes importants del programa és el seguiment tutorial implícit a la beca i que es realitza a través de les entitats amb la finalitat que s’assoleixin els objectius establerts en cada cas. Les entitats es comprometen també a desenvolupar un paper de mediació i coordinació entre totes les parts implicades en el procés socioeducatiu de l’infant.
Resultats
En acabar el curs escolar 2018-2019, hi ha concedides 43 beques per a la incorporació de joves en acadèmies i centres de formació per reforçar diverses matèries curriculars, i altres necessitats relacionades amb les seves vides acadèmiques.
Durant aquest curs, per comissió de beques, es va acordar mantenir com a criteri de selecció de beneficiaris aquells alumnes que presentaven potencial “d’èxit escolar” i amb baixos nivells de renta familiar. En aquest sentit els alumnes i les famílies veuen en l’actuació del programa Beques escolars l’oportunitat de poder assegurar suport econòmic per els estudis dels seus fills.