Actualitat / Notícies

Per tercer any consecutiu Lloret de Mar presenta el seu Calendari Interreligiós

El dijous dia 22 de febrer a les 19.00 h, a la Sala Polivalent de la Casa de la Cultura de Lloret de Mar, tindrà lloc el nou acte del cicle “Pluralisme, Convivència i Religió” de l’any 2018.

Aquest acte forma part del cicle, que s’emmarca en el projecte de sensibilització “Lloret, mar de cultures”; un espai de trobada per sensibilitzar a la ciutadania. Aquest any, aprofitant que és l’any Panikkar, es presenta el Calendari Interreligiós del nostre municipi amb una xerrada de la mà d’Ignasi Moreta, professor i editor, i a més comissari de l’any Panikkar.

En aquest acte que forma part dels actes organitzats al llarg del tot l’any al voltant de la figura de Panikkar a diferents indrets, podrem conèixer de primera mà tot l’extens llegat que va deixar en Raimon Panikkar al voltant del diàleg interreligiós.

Al finalitzar l’acte es realitzarà la presentació de la nova edició del Calendari Interreligiós de Lloret de Mar 2018, que vol ser un eina per apropar als veïns i veïnes del nostre municipi, i en el que es recullen les festivitats de l’església catòlica, l’evangèlica, l’ortodoxa, de l’hinduisme, l’islam, el sikhisme i el judaisme.

El  calendari és podrà trobar a diferents punts de l’Ajuntament i a la seva plana web.

Dia: 22 de febrer de 2018
Hora: 19:00 h
Lloc: Sala Polivalent de la Casa de la Cultura

Ignasi Moreta (Barcelona, 1980)
És professor de literatura catalana a la Universitat Pompeu Fabra i editor de Fragmenta. Doctor en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, s’ha especialitzat en l’estudi del pensament de Joan Maragall. Ha publicat treballs de recerca en l’àmbit de la filologia catalana i de les religions en diverses revistes especialitzades, i ha impartit conferències en universitats i institucions culturals d’Espanya, Mèxic, Colòmbia i el Perú. És autor de No et facis posar cendra. Pensament i religió en Joan Maragall (2010) i de Converses amb Josep Rius-Camps (2014), ha tingut cura de l’edició de dos llibres de Maragall —Visions & cants (2003) i, a Fragmenta, La Setmana Tràgica (2009)—, i forma part del comitè editorial de l’edició crítica de les obres completes de Joan Maragall. És director literari de Fragmenta Editorial, que va fundar —juntament amb Inês Castel-Branco— l’any 2007. L’any 2012 la Cambra del Llibre de Catalunya va reconèixer la seva tasca editorial amb el premi Memorial Ferran Lara a un jove emprenedor del sector del llibre.

Raimón Panikkar
El filòsof i teòleg Raimon Panikkar i Alemany (Barcelona 1918 – Tavertet 2010), autor d’una vuitantena d’obres escrites en sis llengües, doctor honoris causa per les universitats de les Illes Balears, Tübingen, Urbino i Girona, i professor, entre d’altres, a les universitats de Harvard i Califòrnia (d’on fou catedràtic emèrit), va ser una figura de rellevància mundial en el diàleg entre les cultures i religions i en la cerca d’alternatives als reptes del món contemporani.La seva obra completa s’està publicant actualment en italià, català, francès, anglès i castellà. Doctor en Filosofia, en Química i en Teologia, la seva activitat interdisciplinar el va portar de Barcelona a Bonn, Madrid, Salamanca i Roma. El 1954 va arribar per primer cop a l’Índia. La trobada amb les cultures de l’Índia va ser decisiva en el seu itinerari (“Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià”). Durant molts anys la seva vida es va repartir entre la recerca personal i espiritual a l’Índia i la docència als Estats Units (sobretot a la Universitat de Califòrnia a Santa Barbara).La seva activitat intensa i apassionada el va fer relacionar-se amb molts dels grans noms de la cultura del darrer mig segle, en àmbits com la filosofia, la religió, l’estudi de la mitologia o la cerca de nous paradigmes de comprensió de la realitat. El premi Nobel de Literatura Octavio Paz va qualificar Panikkar de “catalán hindú, a un tiempo teólogo y ave viajera en todos los climas” i “hombre de inteligencia eléctrica”.Un dels ensenyaments de Panikkar és que la realitat és profundament interdependent i cal superar tot dualisme. Això inclou la relació de l’ésser humà amb la Terra, àmbit on Panikkar proposava passar de l’ecologia a l’ecosofia.El 29 d’agost del 2017 el govern de la Generalitat de Catalunya va acordar commemorar el centenari del naixement de Raimon Panikkar i Alemany. L’Any Raimon Panikkar, impulsat pel Departament de Cultura mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes i per l’Ajuntament de Barcelona mitjançant el comissionat d’Immigració, Interculturalitat i Diversitat, compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, de la Fundació Vivarium Raimon Panikkar, del Fons Raimon Panikkar de la Universitat de Girona i d’altres institucions.

Notícies relacionades

Participació i Ciutadania

Anem a Itàlia amb el projecte “Commit to Rights”

Els passat dies 23, 24 i 25 de setembre la Fundació SERGI vam participar a les visites d’estudi a Reggio Emilia i Bolonya (Itàlia) en el marc del projecte europeu “Commit to Rights. The implementation…

Participació i Ciutadania

Ajut de 3.500€ pel projecte ECCo: Espai de cures col·lectives

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) ha concedit una ajuda de 3.500 euros al projecte ECCo (Espai de Cures Col·lectives), una iniciativa que es desenvolupa a Figueres i l’Alt Empordà des del juliol…